"THE MIGHTY HAS FALLEN"

SWEDCON NEWS Måndag 9 Dec.  Det var rena turen att ingen skadades när svenska sisun Tor välte vid Litanifloden förra veckan. Bärgningsarbetet blev också dramatiskt! Deputy Force Commander, brigadgeneral Silseth, var orolig på fredagsmorgonens HQ-briefing. En svensk APC hade vält vid Litanifloden, & nu pumpade han sina rådigvare på info. om hur bergningsarbetet fortskred. Men generalens oro var obefogad. Reptroppen fr. Jwayya fanns ju på plats. På förmiddagen vinschade de upp sisun, täckt av litanilera, de sista få metrarna till fast mark. På plats fanns &'så ch. för ingenjörernas vaktpluton, Kn. Kindvall & han öste beröm över reptroppen. 'Jobbet har inte varit riskfritt, & 'Östers' grabbar har visat prov på stor yrkesskicklighet!      

Tor liggandes på rygg !

Öster själv heter Per i förnamn & är ch. för troppen. 'Otroligt ! Svåraste bärgningen jag varit med om' Först måste sisun vändas på rätt köl. Under det momentet knäcktes stödbenet på ett av bärgningsfordonen, som var på väg att braka ned i floden. 'Det gällde att släppa efter med vinscharna i exakt rätt ögonblick'. Ett annat riskmoment var när sisun stod på högkant, & personalen kröp under för att koppla vajrarna.
För att rädda 'Tor' måste reptroppen även bygga en ny vägstump. Ingen tid att beundra det storslagna landskapet vid Litanifloden. Jobbet med bärgningen började omedelbart sedan sisun vält vid 14-tiden på torsdagen, & var klar omkr. 16 timmar senare.....
-En får tacke ! Magnus :o)

Inte långt ifrån Litanifloden !

Det som hade hänt, orsaken till olyckan, var att vägen som Tor körde på brast ! Mao. ingen som helst 'skugga' över föraren. Det hade nämligen regnat en hel del dagarna innan övningen, och vägen som Tor skulle köra på var 'uthuggen' ur en sluttning, jord/lersluttning. Well, så kom sisun - 16 ton tung ! Vägen höll helt enkelt INTE.

Ingen kom till skada
No one got hurt!
Normally the gunner usually got stuck somewhere,
but this time he got down like a smooth smoke!

Galleriet
Bakåt till Balder & Tor framåt till kollega


Magnus Beronius 1999-01-16
Sidan senast uppdaterad 2008-09-03