litelebanon.jpg (6760 bytes)

Lebanon.com Online Resources
.

Antal invånare: Ca. tre miljoner pesoner, varav hälften i huvudstaden Beirut. Yta: 10,452 km'2, mao. mindre än Skåne. Medeltemperatur: I Beirut är det 27 grader i juli & 13 grader i januari. Språk: Arabiska är officiellt språk, men många talar både engelska och franska. Religion & politik: Uppskattningsvis är 60-70 % muslimer, 30-40 % kristna. Siffrorna är från början av 1990-talet. Beräkningar av olika religiösa gruppers storlek varierar mycket mellan olika källor. Det är en av de hetaste politiska frågorna i Libanon och en av anledningarna till att kriget bröt ut
Krig: Libanon härjades mellan åren 1975 & 1990 av olika krig. Det var libanesiska kristna, druser, shiamuslimer coh sunnimuslimer och palestinier som slogs mot varandra i olika miliser. Men här var också Israel, Syrien, USA och Irak med flera. Israel och Syrien har fortfarande inte lämnat Libanon.

En mycket liten Libanon karta !

Lite resetips

För svenskar krävs visum.
Det söks på Libanons ambassad i Stockholm, telefon 08-6651965. Det kan ta upp till tio arbetsdagar att få visum.
Bästa flyget. Det är bäst att resa med Austrian Airlines, www.aua.com - ett av de få bolag som landar på dagtid i Beirut och har bra anslutning till och från Arlanda.

Behöver du taxi i Libanon rekommenderas "The Gulf General Services, telefon 01-751300/01. De har nya bilar och chaufförer som pratar både engelska & franska, de är ofta billigare än en taxi på gatan.

Need a lift ?

Shoppa bör man göra i Damaskus/Syrien, billigare än i Libanon. Ta en "bulle" till Damaskus ! Där allt är hisnande billigt och marknaden en fantastisk upplevelse. Till Syrien rekommenderas Radio Taxi, telefon 01-352250. Be gärna chauffören att haka på er på marknaden. Den är som byggd för att gå vilse i..... Resan tar mindre än två timmar. Tänk på att det krävs visum med tillstånd att komma in i Libanon fler gånger. Visum till Syrien köps vid gränsen, där man även kan växla.
Missa INTE Baalbeck & Byblos. I Baalbeck finns romarnas största tempel - Jupiter & Venus - som får får Akropolis i Aten att blekna. Gåtorna kring ruinerna är desamma som kring pyramiderna, man kan fortfarande inte begripa hur man fått ihop delar av konstruktionerna. Länge ansågs templen vara byggda av jättar. Här styr proiranska Hizbollah, det innebär att kvinnor bör ha långärmat, lång kjol och gärna en sjal. Besök även Byblos, som sägs vara världens äldsta stad, och Sayda med sitt havsslott. Södra Libanon bör man undvika, där pågår fortfarande ett "krig". Israel ockuperar området och Hizbollah slåss mot Israel. Ät & njut.... Libanon är ett land med fantastisk god mat och de inhemska vinerna är världsberömda. Missa inte ett libanesiskt "Mezze", smörgåsbord !

Beiruts nattliv går tydligen inte av för hackor ! Har allt. Ett tips är att man skall ta på sig det finaste man har i klädväg. Risken finns i alla fall att man kommer att känna sig som kusinen från landet i denna kosmopolitiska stad !

 

Hizbollah
(Några frågor/svar)

Länk till Hizbollah
.

Vilka är Hizbollah ?
En shiamuslimsk grupp med en militär och en politisk gren. Den militära grenen för krig mot Israel i säkerhetszonen som Israel upprättat i södra Libanon. Den politiska grenen har åtta platser i det libanesiska parlamentet och har i likhet med Hamas en omfattande social verksamhet som skolor och kliniker. Hizbollah har därför ett visst folkligt stöd.
Erkänner inte Israel.
Officiellt erkänner inte Hizbollah Israels existens, men i verkligheten är de pragmatiker. Få tror att de kommer fortsätta att slåss om Israel lämnar Libanon.

Hur länge har konflikten mellan Hizbollah och Israel pågått ?
Sedan 1984, då Hizbollah bildades, har ett lågintensivt krig pågått i säkerhetszonen. Hizbollah opererar främst på hemmaplan, men terrordåd utomlands har förekommit.

Vad talar för en fredlig lösning ?
Det finns en stor opinion i Israel för att Israel villkorslöst ska dra sig tillbaka från Libanon
Libanons regering har lovat att Israels norra gräns är säker och Hizbollah har för sin del sagt at de inte kommer sabotera en sådan lösning. Problemet är att Syrien, som har stort inflytande i Libanon och förser Hizbollah med vapen, i dagsläget inte accepterar en snabb fred. Syriens makt över striderna i säkerhetszonen är ett trumfkort i förhandlingarna med Israel.

Andra länkar:

Libanon medelhavets pärla av Daniel Lillman
I fredens tjänst av Benny Andersson
FN-Yxornas vattenhål på webben
-BATALJON-
Libanesiska Armén
Israeliska Armén

UNIFIL | Om min tid | Fotogalleri | Libanon


Sidan senast uppdaterad 2008-09-03
Magnus Beronius