Detta hände under min tid i Libanon
Hösten 91 tom. våren 92 - L110

SEPTEMBER 91: Svenske FN-soldaten Kenneth Fransson omkommer i skotväxling mellan beväpnade män och israeliska armén/DFF (den israelstödda milisen). Ytterligare tre svenskar och två fransmän skadas. UNIFIL's chef Lars-Eric Wahlgren säger vid en minnescermoni att den svenske FN-soldaten omkom genom oansvarig eldgivning från israelerna och DFF. Svenska vaktsoldater hotas med sprängladdningar när de motar bort en fiskebåt som kommit för nära det svenska basområdet i Naquora. Vakterna skjuter varningsskott. En fiskare tappar en sprängladdning som exploderar några meter från båten. Den sjunker därefter på grunt vatten. Efter incidenten gör UNIFIL och representanterna för fiskarna upp i godo.


OKTOBER 91: Kraftiga regn gör vägarna hala, och en ghanesisk soldat omkommer i en trafikolycka. IDF (israeliska armén) beskjuter byarna Brashit och Tibnin i den irländska bataljonens område med artilleri. Fyra svenskar på uppdrag i området får tillbringa en natt i skydd på bataljonens högkvarter. Det svenska sjukhuskompaniet dras in och ersätts av en mindre svensk/norsk styrka.

Det var här det hände...

NOVEMBER 91: En irländsk FN-soldat dödas av DFF-eld under patrullering i byn At Tiri. En annan irländare får skottskador i ben och rygg och evakueras med helikopter till UNIFIL sjukhuset i Naquaora. (Vi, APC-gruppen + vaktsoldater/sjukvårdare, skulle först åka ut och hämta in kollegan men i sista stund fick helikoptern flygtillstånd av de israeliska myndighetern.)

DECEMBER 91: Ett svenskt pansarfordon (APC/Sisu) hamnar upp och ned under en övning vid Litanifloden när en vägbank ger vika. Inga människor kom till skada ! Sveriges ambassadör i Syrien och Libanon, Stig Elvemar, besöker den svenska kontingenten. Minst 12,000 st. skott från handeldvappen och kulsprutor avlossas i luften under nyårsfirandet i södra Libanon. Några kulor landar i närheten av FN's posteringar. Efter många års uppehåll börjar UNIFIL hämta materiel i Beiruts hamn. Den första svenska transporten går 21 december.

På väg till NORBATT
En skidtripp i Israel !

JANUARI 92: Efter en överenskommelse med UNIFIL tar libanesiska armén över kontrollen av delar av den ghanesiska bataljonens område. På morgonen den 25 januari går armén in med omkring 300 man. De ghanesiska posteringarna flyttas med hjälp av svensk personal. Byn Rashaf isoleras av DFF sedan en milisman dödats i en explosion. Kraftig artilleribeskjutning mot området. Soldater från det svenska transportkompaniet kör förnödenheter till Rashaf. En fijiansk FN-soldat förs till UNIFIL-sjukhuset sedan han blivit knivskuren då han skulle visitera en bil. Under månaden kontrollerar det svenska ingenjörskompaniet att att tre döda kroppar som hittats i AO:t (operationsområdet) inte är försåtsminerade.

FEBRUARI 92: Hizbollah ledaren Abbas Musawi dödas i en israelisk helikopterräd. Efter attacken avfyras mängder av katyusha raketer i riktningen mot Israel, som i sin tur svarar med omfattande artilleribeskjutning. Torsdagen den 20 februari framrycker israeliska pansarfordon mot byn Kafra i nepalesiska bataljonsområdet. UNIFIL försöker blockera de israeliska trupprörelserna varvid flera FN-soldater skadas. Efter ett dygn drar sig israelerna tillbaka till sin sk. säkerhetszon. (Jag blev vittne till när hus sprängdes i luften, vi såg artilleribeskjutninge på avstånd. Rättså overkligt faktiskt - jämfört med det lugna livet här hemma....) Snö faller i stora delar av AO:t. I det norska bataljonsområdet är snödjupet på sina håll två meter ! Det svenska ingenjörskompaniet får hjälpa till med snöröjning.


Inte alltid sol & sommar !


Vägen till Naquora fr AO:t


MARS 92: Bataljonen får under en och samma vecka besök av både den svenska försvarsministern Anders Björck och fältartisten Orup. Själv så åkte jag till Kenya på safari med Andersson ! (Besökte även under min tid i Libanon; Israel, Syrien & Jordanien.) Vår bataljon börjar ersättas med personal från nästa bataljon i ordningen, L112. Jag och Andersson tillbringade fyra veckor med dem  innan vi flög hem.....åt det bär


UNIFIL | Om min tid | Fotogalleri | Libanon


Sidan senast uppdaterad 2008-09-03
Magnus Beronius